Stadsringcafé ‘Gezonde stad’ 19 maart 2022

Zaterdag 19 maart 2022 stond de ‘Gezonde stad’ centraal tijdens het Stadsringcafe.
Thomas Plochg, directeur van de Federatie voor Gezondheid, benadrukte dat het belangrijk is dat steden uitnodigen tot bewegen (zie presentatie). Meijke van Herwijnen, deskundige in gedragsverandering, liet zien dat mensen vaak bang zijn voor verandering (zie presentatie). Iets om absoluut rekening mee te houden, maar niet als belemmerende factor. Verandering is er altijd en heeft ons even vaak goeds gebracht.

Vertegenwoordigers van politieke partijen Frank Kwanten (Amersfoort2014) , Micheline Paffen- Zeenni (CDA), Dirk Joost van Hamersveld (D66) en wethouder Astrid Janssen (Groen Links) werden door Duco Bannink bevraagd over hun ideeën voor een autoluwe Stadsring. Alle vier zien hier reële kansen voor. Belangrijk wordt gevonden dat verkeersmodellen niet als enige maatgevend zijn. In Utrecht is veel verkeer na de herstructurering van de Catherijnsingel ‘verdampt’, terwijl geen enkel model dit had voorzien. Verbeeldingskracht is minstens even belangrijk. Evenals een integrale blik.
Motto van de middag nav een uitspraak van Frank Kwanten: ‘als een stad gezond is voor kinderen, dan is ze gezond voor iedereen.’