Historische wandeling door het Zocherplantsoen te Amersfoort
Het Zocherplantsoen is een karakteristiek onderdeel van de Amersfoortse binnenstad. Het plantsoen is ontworpen door de architecten Zocher en Van Lunteren en aangelegd rond 1830. Het ontwerp kent een grote afwisseling in open en gesloten delen, bijzondere doorkijkjes, kronkelende paden, bomen, heesters en kruiden. Het park vormt een groene oase voor bewoners, bezoekers, voor dieren en insecten, in de verder stenige binnenstad.
Met het initiatief ‘van Ring naar Park’ streven we naar betere belevingskwaliteit, verblijfswaarden, en ecologische waarden van het gebied door het terugbrengen van water en het versterken van groen.
Het is dit verband interessant om een kijkje te nemen in het verleden en een denkbeeldige wandeling rond het historische centrum van Amersfoort te maken. Tot 1959 liep de Lunterse of Heiligenberger Beek rond de stad. Afhankelijk van de ligging werd de beek daar Oostbuitensingel of Westbuitensingel genoemd. In 1959-1960 is de Westbuitensingel gedempt om plaats te maken voor de huidige Stadsring.
We beginnen in Plantsoen-Oost, iets ten westen van de monding van de Flierbeek in de Oostbuitensingel. Op de foto (fotograaf Cor van den Braber) is de voormalige Jacob van Campenbrug te zien.
Verder naar het westen ligt Villa Rusthof, tussen de Herenstraat en de Sint Andriesstraat. Deze oude villa stond vroeger op het Blekerseiland, adres Kleine Nachtegaalstraat 3. Na de aanleg van de Rondweg werd het Rondweg 2 en per 1 januari 1968 Stadsring 62. De huidige bewoonster van de villa heeft de veranderingen zien voltrekken.
Vervolgens komen we bij de waterpoort de Monnikendam in Plantsoen-Zuid. Tegenover de Monnikendam stroomt de Lunterse Beek het centrum van Amersfoort binnen. Op de voorgrond is de Westbuitensingel kort voor de demping te zien. De Oostbuitensingel aan de andere kant van de Monnikendam is blijven bestaan.
Ook toen al had het water op warme dagen bij de Monnikendam een sterke aantrekkingskracht op de jeugd.
Vanaf de Monnikendam bereikt u de Kleine Haag. Vroeger werd in de muziektent voor de Mariënhof regelmatig gemusiceerd (foto Jan Willem Wentzel).
Aan de overzijde van de Westbuitensingel staat ter hoogte van de Monnikendam Villa Hermina (later Monnikendamzicht en Beekhoek). De woningen zijn gelegen aan de toenmalige Pieter Bothstraat (nu Sint Ansfridusstraat). De foto is genomen vanaf het Plantsoen en de Westbuitensingel.
Als u zich westwaarts draait, ziet u aan het plantsoen een rijtje stadsvilla’s staan, nu genummerd Stadsring 252 tot en met 244.
De hoge stoepen van 250 en 248 droegen op elke zijmuur een grote stenen leeuw, destijds een attractie voor de er langs komende jeugd, die dan gauw even ging oefenen in het “paardrijden”, totdat de bewoners ze wegjaagden. De leeuwen verdwenen na 1960. Op de hoek van de Kleine Haag was tot 1965 een bakkerswinkel met een enigszins primitieve bakkerij in bedrijf. Boven de bakkerij bevond zich later het kantoor van Jan en Lucas Pesie van het gelijknamige zwembad.
Verder lopend komt u langs de vroegere Meisjesschool. Het gebouw werd opgeleverd in 1888. In 1904 werd aan de rechterkant een gymzaal aangebouwd. In 1906 werd een verdieping toegevoegd. Tot 1931 was het een school voor lager onderwijs voor meisjes, daarna een mulo met vijfjarige cursus voor meisjes.
Op de beek werd veel gevaren, zo is te zien op de foto uit 1900.
Na de meisjesschool en de Kei komt u bij de brug in de Arnhemsestraat. Links is het Beukelaantje zichtbaar, in de sneeuw. Vanaf de brug is de muziektent van Amicitia te zien.
Bij mooi weer kon je op het terras van Amicitia van je verfrissing genieten.
We eindigen de wandeling bij de brug in de Utrechtsestraat.
De historische beelden tonen Amersfoort met een prachtige, nostalgische blik. De deur naar dit verleden is gesloten, maar als Kopgroep zien wij wel degelijk aanleiding en reden om, refererend aan dit verleden, een stap naar een duurzame toekomst van Amersfoort te zetten waarbij groen en blauw worden ingezet voor een transformatie van de Stadsring naar een parkachtige omgeving.
Wit u ons initiatief ‘Van Ring naar Park’ steunen?
Laat ons dat weten via initiatief@vanringnaarpark.nl