beeldmerk stadsring 9

Inhoud

1. Save-the-date 18 December 2024 StadsringCafé 'Kijk uit, Water in de stad!!'
2. Word ambassadeur met de 'VanRingnaarPark-pin'
3. Terugblik op de bijeenkomst van 18 september 2024

Volgende StadsringCafé 18 december

‘Kijk uit, Water in de stad!!’

Het volgende en laatste StadsringCafé van dit jaar vindt plaats op 18 december in De Observant.
Op deze bijeenkomst zal worden stilgestaan bij een klimaatbestendige stad, waarin de rol van goed waterbeheer wordt belicht. Water, we kennen allemaal de voor- en nadelen van te veel en te weinig water en ook de waterbehoeften van mens, flora en fauna, maar wat is wijsheid?

Word 'Ambassadeur' met de VanRingnaarPark-pin

Wij stellen jouw stem als 'ambassadeur' van onze ideeën zeer op prijs en willen je graag een pin opspelden, kom dus naar onze StadsringCafé's. Met pin maak je duidelijk, dat je onze ideeën wilt uitdragen en kan je iedereen, die het horen wil, vertellen waarom jij een gezonde en leefbare stad wil voor alle huidige en toekomstige Amersfoorters, en waarom de transitie van de Stadsring naar Stadspark daar een bepalende rol in speelt.

Terugblik op

StadsringCafé Parklandschap Amersfoort

18 september 2024

Verbinding is een steeds belangrijker begrip. Verbindingen zijn niet alleen essentieel tussen mensen, ook voor natuur en landschap is verbinding van onschatbare waarde. Het belang van verbinding van landschappen en natuur en hoe dat aan te pakken, stond centraal tijdens het StadsringCafe ‘Parklandschap Amersfoort’ op 18 september jongstleden van burgerinitiatief VanRingnaarPark.
Nationaal én internationaal zetten particulieren en overheden zich steeds meer in voor het versterken van groen. Dat is van essentieel belang. Hoe groter de landschappen, hoe weerbaarder de natuur. Robuuste natuur is goed voor biodiversiteit, gezondheid én belangrijk voor waterberging en tegen hittestress. Voorbeeldsteden als Londen, Rotterdam en Breda tonen aan dat aaneengesloten landschappen ook in verstedelijkt gebied mogelijk zijn. In de provincie Utrecht wordt door tal van partners ingezet op een groot groen buffergebied: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH), een park dat rust, ruimte en welkome tegendruk biedt in een intensief gebruikte provincie.
Onder deskundige en enthousiaste leiding van Martine Sluijs, park- en stadmaker en ambassadeur van NPUH, moderator van de avond, kwamen sprekers vanuit meerdere schaalniveaus aan het woord.
Jeroen Heemsbergen, programmamanager van het NPUH, schetste de ambitieuze insteek van het Nationaal Park, een eeuwenoud gebied dat functioneert als leef-, rust- en uitloopgebied voor plant, dier en mens. Vanwege de grotedruk op het landschap en de natuur door steeds intensiever landgebruik, door de bouwdruk, de oprukkende bedrijventerreinen, maar ook als gevolg van energietransitie en natuur inclusieve landbouw, is veel landschap verdwenen en wordt veel landschap nog verder bedreigd.
Hoe om te gaan met het schaarse landschap in een overgeorganiseerde maatschappij vergt ingewikkelde afwegingen. Een sterke beweging voor het behoud én het versterken van het resterende landschap is daarom van steeds groter belang. Het NPUH werkt aan het aaneenschakelen – zeg verbinden - van bestaande landschappen. Daarbij is nu ook Amersfoort in beeld.
De uitvoering van die ambitie is geen sinecure: er is sprake van zeventig verschillende particuliere eigenaren, negen gemeenten zijn betrokken, twee waterschappen en ook defensieterrein is in het gebied aanwezig. Met al deze partners wordt overlegd en de ambitie uitgewerkt.
Ook wethouder Johnas van Lammeren van de gemeente Amersfoort uitte zich ambitieus daar waar het de vergroening van de stad betreft: ‘Wij hebben inmiddels een stevige stoel aan de pokertafel weten te bemachtigen. Als vertegenwoordiging van groen zitten we aan die tafel en praten op voorhand mee. Dat is grote winst. In de Groene Omgevingsvisie zetten we in op voldoende straat-, wijk- en stadsgroen, door groen te laten meegroeien met de stad, door stille plekken te creëren, door zinloze verharding te vervangen door groen, door openbare ruimte slim in te richten en te combineren met opgaven als waterberging en vermindering van hittestress. En dat laatste is noodzakelijk want Amersfoort wordt echt heel erg heet’.
Van Lammeren deed een beroep op de Amersfoortse burgers, want die moeten echt ook zelf aan de bak. ‘Zolang Amersfoort landelijk gezien het hoogste autobezit per huishouden heeft, hebben we te veel verharding nodig. Daarnaast worden op initiatief van burgers jaarlijks vele duizenden particuliere bomen gekapt. Dat moet echt anders!’ Van Lammeren riep alle groene organisaties op samen met hem een ‘Groot Groen Overleg Amersfoort’ te starten om in gezamenlijkheid te zorgen voor een sterke en brede beweging. Voor de Stadsring beloofde hij een eerste aanzet tot verdere vergroening: ‘In 2026 komt er geld vrij voor het versterken van groen aansluitend op het singelgebied’.
Guido van Beek, vertegenwoordigde de werkgroep Het Groene Spoor. De werkgroep werkt al sinds 2007 aan groene verbindingen tussen de Amersfoortse binnenstad en het bos Birkhoven, waarbij het gebied aan de noordzijde van de spoorlijnen van Amersfoort Centraal en het rangeerterrein een groene en biodiverse inrichting krijgen met inzet van bewoners en bedrijven.
Inspiratie ‘van buiten’ kwam van Johan Huibers voorzitter van het project Turfweide in Veenendaal, waar een voormalig maisveld naar een aantrekkelijke, biodiverse plek is ontwikkeld, waaraan vele Veenendalers zich inmiddels hebben verbonden.
Onder het adagium ‘Het verleden is de vader van het heden’ is met een landschapsmonument, ontworpen door Buro Omgeving uit Antwerpen, een historisch verhaal zichtbaar gemaakt. Een plattegrond verwijst naar de ontstaansgeschiedenis en het DNA van Veenendaal; het afgraven van veen en verkopen van turf als brandstof.
Lia Bouma vertelde over Elisabeth Groen, een uniek stadspark, ontwikkeld op een plek waar drie beken, waaronder de Heiligerbergerbeek, samenkomen. Rond het jaar 2000 toonde Eduard Vosters van de Stichting Heiligenbergerbeekdal al de ambitie om het Beekdal te versterken en te vergroenen door er een aaneengesloten groene corridor van te maken, van Randenbroek, Lokhorst, Nimmerdor tot aan landgoed Den Treek. Lang was Vosters een roepende in de woestijn. Toen het terrein van het voormalige Sint Elisabethziekenhuis vrijkwam, ontstonden er kansen voor vergroening. Onder leiding van de Stichting Elisabeth Groen heeft het gebied zich voortvarend ontwikkeld tot een uniek stadspark met een hoge biodiversiteit en ecologische waarden. Het park is verbindend voor bewoners en omwonenden en wordt door enthousiaste omwonenden beheerd.
Tineke Dooijewaard droeg bij met een mooi verhaal over haar eigen woonstraat, de Sint Agathastraat, die ze met veel enthousiasme en kennis van zaken vergroent. Met geveltuintjes en beplante boomspiegels en met veel soorten die de biodiversiteit vergroten. Langs de voorgevels van de hele straat tieren inmiddels weelderige blauweregens en haar eigen uitbundig bloeiende tuin is een paradijs voor vlinders en padden. Het navolgen waard! Lees ook wat Wouter van Noort (journalist NRC) hierover schrijft.
In de zaal zaten vele ondersteuners van het VanRiungnaarPark initiatief. Enkelen daarvan hadden tijdens de vorige bijeenkomst een pitch gehouden om de gemeente aan te zetten tot het nemen van snelle, eenvoudige stappen om de Stadsring te vergroenen. Een van die stappen hebben de Ring Rebellions eind augustus zelf 'voorgedaan' door het ontbrekende stuk van het Zocherpad wit te schilderen en op de kruisingen met de Arnhemsestraat en de Utrechtsestraat groene verf aan brengen. Kinderen hebben in het groen vervolgens mooie bloemen gekrijt.
Johanna van der Werff, voorzitter van het burgerinitiatief VanRingnaarPark sloot af. Ze was blij met alle bijdragen, die goed aantonen hoe grote én kleine initiatieven op zichzelf én gezamenlijk impact kunnen maken. Ze toonde daarnaast alertheid als het gaat om de Stadsring en de transformatie naar Stadspark: ‘Het is belangrijker dan ooit om met elkaar de zeilen bij te zetten. Er is nu immers momentum. En dat komt er vermoedelijk niet nog een keer. De autoluwe Stadsring staat in het Coalitieakkoord, maar de tijd dringt. De handschoen die wethouder van Lammeren toewierp, om een Groot Groen Overleg Amersfoort in gang te zetten, pakken we als burgerinitiatief graag op: zo’n overleg zou de beweging vanuit collectiviteit nog meer power kunnen geven. En … denk je eens in, hoe mooi én belangrijk zou het zijn als de getransformeerde Stadsring een groene schakel zou zijn van een Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug?’
Wij hopen je 18 december weer te ontmoeten.
Meld je aan via initiatief@vanringnaarpark.nl

Burgerinitiatief VanRingnaarPark
Johanna, Ina, Renske, David, Duco, Tijl en Walter
Email Marketing Powered by MailPoet